Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



8 motive sa introduci mucina de melc in rutina de beauty

8 motive sa introduci mucina de melc in rutina de beauty

Posted by Cristina Enache on

Daca simpla mentionare a sintagmei „mucina de melc” te face sa te infiori, sa stii ca nu esti singura. Cu toate acestea, odata ce depasesti dezgustul initial, poti constata ca acest ingredient din ce in ce mai popular in skincare (o dovada a faptului ca a devenit viral este ca termenul a adunat mai mult de un miliard de accesari pe TikTok) iti surade. Are atat de multe beneficii ca iti va tempera reticenta initiala!

Citeste mai jos pentru a afla mai multe despre mucina de melc, cum este ea produsa si care sunt beneficiile sale in rutina de beauty!

Ce este mucina de melc?

Priveste un melc in activitatea sa migaloasa si vei afla singura ce este mucina de melc. Practic, e secretia (mucusul) pe care melcul o lasa in urma atunci cand se deplaseaza si are multiple roluri: hidratare, lubrifiere, protectie de germeni si adeziune in vederea inaintarii pe suprafete verticale, de exemplu.

Ca sa sintetizam ce am spus mai sus in termeni stiintifici, mucina reprezinta o proteina glicozilata secretata de catre melc.  La nivel de compozitie, contine numeroase substante pe care le apreciem in skincare: elastina si colagen (proteine din tesutul conectiv care mentin tineretea pielii), acid glicolic (un exfoliant care inlatura straturile de celule moarte pentru a reduce hiperpigmentarea si ridurile) si alantoina (un compus organic cu proprietati hidratante, antiinflamatorii si de cicatrizare).

Desi mucina de melc, super populara in industria de frumusete coreeana, pare a fi inca o inventie a lumii noi, sa stii ca a fost folosita in beauty inca din cele mai vechi timpuri, si anume din Antichitate, cand era preferata de vechii greci.

In general, mucina de melc este prietena tenului uscat, caruia ii daruieste o hidratare de efect. Dar este bine tolerata de majoritatea tipurilor de piele. E insa recomandat sa verifici potentialul de alergii.

Beneficiile mucinei de melc

E suficient sa fi aruncat o privire pe compozitia sa ca sa intelegi cat de utila poate deveni in ritualul de ingrijire a pielii. Stiu ei coreenii ce stiu, nu?

Iata care sunt principalele motive pentru care poti invita si tu mucina de melc pe pielea ta!

Hidrateaza. Asa cum am vazut si mai sus, e principala sa „virtute”. Nu numai ca restabileste necesarul pielii, dar impiedica si pierderile de apa si poate reface bariera de aparare. Suna bine de tot, nu?

Stimuleaza productia de colagen. Daca esti o persoana dedicata protectiei animalelor, e posibil ca randurile urmatoare sa iti faca rau, dar stii ca noi suntem sincere cu tine mereu. Principala „problema” a mucinei de melc e ca e secretata numai atunci cand micuta molusca e stresata in vreun fel. Pe de o parte, iti poate rani sensibilitatile, pe de alta parte acest lucru inseamna ca substanta e cu atat mai bogata in ingrediente care protejeaza si repara tesuturile, stimuland productia de noi celule si de colagen. Acest lucru poate fi sinonim cu o piele cu aspect mai tanar.

E plina de vitamine si de minerale. Adevarul e ca putine ingrediente din cosmetica sunt atat de „dotate”. Avem zinc cu proprietati antiinflamatorii, mangan care grabeste vindecarea, dar si peptide de cupru, cu virtuti antiaging. Ce sa mai spunem despre capitolul vitamine? A si E, ambele sunt prezente, aducand un aport major de antioxidanti.

Calmeaza pielea. Aici trebuie sa ii spui „multumesc” alantoinei, cu proprietati antiiritante. Aceasta ofera confort pielii, netezeste si provoaca sinteza accelerata de colagen.

Poate sa accelereze vindecarea ranilor. Proprietatile antinflamatorii si cele antibacteriene joaca un rol important. Sunt putine lucruri de care mucina de melc nu e in stare: e minunata pentru taieturi, rani minore, cicatrici si urme de cosuri, datorita alantoinei, dar poate de asemenea sa fie de ajutor in tratamentul arsurilor sau al dermatitei.

Poate sa atenueze daunele produse de expunerea la soare. Nu vorbim numai de fotoimbatranire, desi mucina de melc a dat un randament bun si in acest aspect, ci si de diminuarea simptomelor negative asociate radierii cu raze UVB, ce pot conduce la arsuri, imbatranire a tesuturilor si cancer de piele.

Exfoliaza pielea. Exista ceva la care nu se pricepe? Se pare ca nu! Acidul glicolic realizeaza o exfoliere blanda, reveland o piele mai neteda si mai luminoasa, dar contribuie si la eliminarea depozitelor de piele uscata, rugoasa. E de asemenea un aliat pretios in cazurile de hiperpigmentare.

Dar despre acnee? Da, se pare ca mucina de melc are aplicabilitate si in tratarea acneei, aici actionand proprietatile sale antibacteriene.

Exista contraindicatii ale utilizarii mucinei de melc?

Sa stii ca nu exista inca studii concludente care sa analizeze minutios utilizarea sa, dar in prima instanta nu sunt contraindicatii care sa fi fost observate de specialisti in cazul mucinei de melc. Desigur, poate contura alergii, ca orice alt ingredient de pe pamant, de aceea e bine sa o testezi local inainte de folosire.

Pe de alta parte, daca esti vegana, atunci evita mucina de melc, un produs de origine animaliera.

Exista si preocupari privind cruzimea impotriva animalelor. Asa cum am subliniat, mucina de melc e extrasa atunci cand acestia sunt supusi la stres. Totul depinde de practicile producatorilor; sunt cazuri in care melcii sunt doar impunsi usor cu un bat pentru a fi „determinati” sa produca mucina si eliberati apoi in mediul lor, dar exista si povesti care ne dau fiori, despre melci cu cochilii sparte pentru a usura tot procesul de recoltare.

Ideea e ca, daca iti doresti ca produsele tale cosmetice sa nu fi cauzat suferinta unei alte fiinte, e musai sa te informezi cu privire la aceste tehnici.

Cu ce poti inlocui mucina de melc?

Sunt persoane care nu vor sa opteze pentru mucina de melc. Poate ca nu iti surade cum este recoltata sau ti se pare dezgustatoare. Sa nu crezi ca e singurul ingredient care iti poate infrumuseta pielea, iata mai jos si altele cu actiune similara.

Acid kojic. E pe buzele tuturor acum pentru virtutile sale iluminatoare, exfoliante si anti-imbatranire. Il regasesti in Pachetul cu puternic efect de luminozitate ANUBIS Whitening Illuminating Treasure Pack, pentru un look radios si uniform al pielii. Include, pe langa acidul kojic, Melavoid®, Niacinamida si Acid Salicilic, reducand aspectul petelor intunecate, minimizand porii, regenerand si stimuland reinnoirea celulara.

Antioxidanti. Daca neutralizarea efectelor radicalilor liberi, iluminarea si protectia tenului e ce te intereseaza, atunci regasesti combinatii de antioxidanti si in alte produse. Un exemplu este Gelul-crema de oxigenare pentru piele mixta/grasa SKEYNDOR Power Oxigen City Pollution Block Gel-Cream, cu ingrediente active si agenti antioxidanti ce constituie o bariera importanta impotriva factorilor de mediu. Tenul o sa arate radios si atat de frumos!

Acid hialuronic. E laudata mucina de melc pentru virtutile hidratante, dar nu putem trece cu vederea nici super eficienta acidului hialuronic. Crema premium antirid SKEYNDOR Timeless Prodigy Cream include un impresionant numar de 50 de milioane de celule mama şi 5 factori de crestere cutanata, avand la baza un cumul de ingrediente cu adevarat uimitor alcatuit din trandafir de Damasc, trufe albe, proteoglycani solubili, ceai Kombucha, Teprenona, Anemarrhena asphodeloides, Ext. Jambu, Backuchiol, Vit. C, E, B5, B7 si B9, Acid Hialuronic. E un elixir de tinerete!

Mucina de melc? Cu siguranta, acest ingredient e revolutionar in skincare si nimeni nu ii poate atesta beneficiile. Functioneaza de minune alaturi de vitamina C, acid glicolic si alte ingrediente hidratante si poate fi folosit zilnic. Daca nu doresti sa apelezi din diverse ratiuni la el, la Pastel3 ai multe produse cu efecte similare.