Unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din ingrijirea pielii, acidul salicilic e un exfoliant fenomenal. Lucreaza prin inlaturarea stratului de celule moarte, ceea ce il face ideal daca ai acnee, dar este folosit local si pentru pielea uscata sau pentru cea imbatranita prematur, cu precadere prin intermediul exfoliantilor.
Afla mai multe despre el de mai jos.
Acid salicilic formula
Formula chimica a acidului salicilic seamana cu cea a aspirinei (acid acetilsalicilic), ambele avand scopul de a combate inflamatia. De fapt, diferenta e ca primul se aplica topic, la nivelul pielii, in timp ce aspirina e tableta pe care o inghiti cand nu te simti bine.
Din punct de vedere al originii, acidul salicilic e extras din scoarta de salcie sau din frunzele arbustului de perisor. Cu toate acestea, in prezent solutiile sunt cel mai des pregatite in laborator. O sa il regasesti ca denumire in mai multe forme: acid salicilic, salicilat, salicilat de sodiu sau chiar extract de salcie. Iti spunem ca nu cumva sa ajungi sa combini prea multe produse, toate avand la baza aceleasi ingrediente, risc la care te poti supune pentru ca apare sub mai multe nume.
In general, acidul salicilic este integrat in categoria acizilor BHA (acizi beta hidroxi), dar in realitate chimistii sustin ca e un agent keratolitic, respectiv o subtanta exfolianta chimica care dizolva pielea moarta sau descuamata.
Acid salicilic beneficii
Asa cum am prefigurat mai sus, principalul sau beneficiu e ca te scapa de acele depozite de piele uscata care „ticluiau” tot soiul de scenarii negative. In general, aceste acumulari puteau sa conduca la apartia cosurilor, dar si la acele depozite de piele ingroasata, cum sunt cele de pe calcaie, la uscarea tenului sau la consolidarea matretii si a cojilor.
Acidul salicilic mai poate fi folosit in tratamentul psoriazisului, dermatitei seboreice, lichenului simplex, ihtiozei (boala solzilor de peste) sau melasmei.
De aceea il vei regasi in compozitia a numeroase produse, de la geluri de curatare, creme, lotiuni si exfoliante pana la sampoane.
Acid salicilic acnee
De departe cea mai importanta utilizare a acidului salicilic e in tratamentul acneei. El functioneaza pentru ca dizolva toate acumularile care pot sufoca sau bloca folicului, determinand aparitia punctelor albe sau negre, asa cum sunt celulele moarte, sebumul sau alte impuritati.
Un alt rol care il face exceptional daca suferi de acnee e capacitatea de a absorbi excesul de sebum.
Dar acidul salicilic are si proprietati antiinflamatoare, asa cum am aratat cand ti-am spus ca e inrudit cu aspirina. De aceeea, calmeaza roseata si reduce umflaturile si pustulele, alte beneficii care il recomanda pentru acnee.
In general, e folosit in tratarea acneei moderate, iar daca suferi de forme mai severe, e posibil ca dermatologul sa opteze pentru retinoizi.
Sa stii ca nu are efect imediat, asa ca nu il arunca nervoasa daca nu constati ameliorari. Dar nici nu da dovada de o rabdare de sfant: daca nu se observa nicio imbunatatire in 6 saptamani, discuta cu medicul pentru schimbarea tratamentului.
Pentru ce il mai apreciem: Nu numai ca reduce acneea, dar poate preveni si reaparitia ei!
Cum folosesti acidul salicilic
In functie de formula sa, acest ingredient poate fi aplicat pe zona dorita de la o data pe zi pana la de cateva ori pe saptamana. E evident extrem de important sa citesti instructiunile de pe produs.
Ce trebuie sa stii e ca in general concentratia de acid salicilic este cuprinsa intre 0,5 si 2% (cu exceptia exfoliantilor, unde poti ajunge si la niveluri de 30%). Valorile care depasesc aceste cifre (de pana in 6-7%) nu pot fi aplicate decat la recomandarea unui doctor si cu prescriptie medicala.
Ca in cazul tuturor acizilor, daca il aplici e musai sa il folosesti concomitent cu un produs cu SPF.
Efecte adverse ale utilizarii acidului salicilic
Acest ingredient e in general safe. Desigur ca poate cauza roseata, uscaciune si senzatie de arsursa sau de usturime, dar aceste simptome dispar dupa cateva zile de utilizare. Trebuie sa retii ca ele pot fi de la sine intelese; si medicul le-a luat in calcul si poate sa considere ca beneficiile depasesc in importanta efectele adverse. Orice inconvenient care persista trebuie insa discutat cu specialistul care poate decide reducerea dozelor.
Tocmai pentru ca e atat de potent, ia in calcul ca e recomandat numai pentru pielea grasa. Nu are ce sa caute pe sau in apropierea buzelor, ochilor, zonei intime sau pe regiunile de piele cu taieturi sau iritatii.
Pot exista si reactii alergice, asa ca mai intai testeaza-te, aplicand acid salicilic pe o portiune restransa de piele. Simptome severe care trebuie sa te trimita direct la urgenta includ mancarime, umflarea pielii, a limbii sau a gatului, roseata care se extinde sau nu se estompeaza dupa ce ai aplicat comprese calmante cu aloe vera sau cu apa rece, ameteala, tulburari de respiratie, letargie, confuzie, dureri de cap, tinnitus, pierderea auzului, starea de greata, voma sau diaree.
Precautii de care trebuie sa tii cont daca folosesti acid salicilic
Am spus ca in general e bine tolerat, dar nu iti provoca norocul. Mărturiseste doctorului daca ai alergii de orice fel, cu precadere la aspirina sau ibuprofen.
Totodata, restrange sau renunta de tot la utilizare daca suferi de vreuna dintre urmatoarele probleme de sanatate: diabet, circulatie proasta, dermatita atopica, infectii cutanate, rani deschise, boli de ficat sau de rinichi, varicela.
Daca alaptezi sau esti insarcinata, comunica de asemenea medicului daca folosesti/iei in considerare sa folosesti acest ingredient.
Cateva produse cu acid salicilic de incercat
Cosuri, puncte albe si puncte negre? Bye-bye cu Serumul pentru ten acneic Mario Badescu Anti Acne Serum. Tratamentul e recomandat pentru trenul cu eruptii cutanate sau acneice, fiind sub forma de gel cu acid salicilic. Compozitia sa e recomandata si pentru tenul sensibil, ce ramane neted si curat.
Proprietatile exfoliante ale acidului salicilic il fac magic si pentru pielea terna, ce necesita un strop de luminozitate. Profita cu Pachetul cu puternic efect de luminozitate ANUBIS Whitening Illuminating Treasure Pack, ce contine contur de ochi, crema si serum. Combinatia de Melavoid®, Niacinamida, Acid Kojic si Salicilic da pielii un look radios si combate fotoimbatranirea, reduce petele pigmentare, micsoreaza porii, exfoliaza si regenereaza, stimuland reinnoirea celulara.
Curatarea tenului acneic e adesea un subiect sensibil, de aceea vei avea de profitat enorm de pe urma demachiantului Mario Badescu Acne Facial Cleanser. Produsul curata tenul, dar in acelasi timp contribuie la vindecarea eruptiilor acneice si la prevenirea aparitiei lor. Formula cu acid salicilic, aloe vera si musetel calmeaza si reduce inflamatia, netezind si hranind pielea.
Super combinatia de substante din Crema pentru tenul pigmentat Anubis Shining Line Whitening Cream va reusi sa te scape de petele pigmentare, o promitem! Gama e mana cereasca pentru tenul expus la soare sau imbatranit, vindecand si urmele de acnee. Ai la baza Acid Kojic, Glabridin, Arbutina, Vitamina C, Aloe Vera, AHA, Acid Salicilic pentru regenerare, calmare, depigmentare, intinerire si catifelare.
Sa nu comitem greseala de a considera ca acidul salicilic e bun numai pentru piele: si parul are de profitat datorita actiunii de indepartare a matretii. In acest sens merita incercat Samponul impotriva matretii fara parabeni Oyster Cutinol Stardust Shampoo, ce elimina afectiunea inca de la prima utilizare. Se remarca in acest sens acidul salicilic, piroctone olamine, un ingredient pentru echilibrarea productiei de sebum, dar si uleiul esential din muguri de pin si arbore de ceai, care calmeaza si purifica.
Un ingredient de baza in tratamentul acneei, dar si pentru iluminarea, netezirea si curatarea pielii afectate de imbatranire sau uscate, acidul salicilic va deveni un aliat cutanat cu beneficii nenumarate si un potential in mare parte lipsit de riscuri.