Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Acnee chistica: de ce apare si care este rutina corecta de ingrijire

Acnee chistica: de ce apare si care este rutina corecta de ingrijire

Posted by Cristina Enache on

Acneea chistica nu e mare lucru: a spus orice persoana care nu a avut de suferit de pe urma sa. Desi e mai rar intalnita decat formele conventionale de acnee, e mult mai serioasa si mai grava, fiind regasita mai des la barbati decat la femei.

Practic, acneea chistica apare atunci cand porii sunt blocati cu sebum, asa cum se intampla si la cosurile „obisnuite”, dar in ecuatie intervin si bacteriile. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune de mai jos!

Ce este acneea chistica?

Acneea chistica este un tip de acnee inflamatorie, deosebindu-se de cea conventionala prin faptul ca in porii blocati cu sebum sau celule moarte interfereaza si bacteriile care cauzeaza infectii si inflamatie. In urma lor iau nastere cosuri si pustule cu puroi care apar cel mai adesea pe fata, dar se pot regasi si pe brate si pe trunchi.

In general, aceasta afectiune e asociata pubertatii, aparand cel mai des la persoane cu varsta cuprinsa intre 11 si 30 de ani. Asta nu inseamna ca nu se propaga si la 8, si la 60 de ani, caci acneea chistica are intr-adevar la dispozitie resurse nebanuite.

E cea mai severa forma, iar in urma ei pot ramane cicatrici greu sau chiar imposibil de vindecat.

Acnee chistica: cauze

Sunt extrem de multe preconceptii care circula la adresa acneei chistice, de aceea vrem sa le desfiintam din start si sa iti spunem ca aceasta afectiune nu e cauzata nici de o alimentatie bogata in zahar, nici de activitatea sexuala sau de faptul ca te speli prea des pe fata. Desigur ca igiena precara poate duce la infundarea porilor si la cosuri, iar alimentatia dezechilibrata afecteaza pielea, dar ele nu conduc la acnee chistica.

Aceasta are loc, asa cum am nuantat, atunci cand tenul supraproduce sebum. In mod normal, uleiurile secretate de piele hidrateaza, dar in acest caz pot bloca porii si pot contura un mediu ideal pentru cresterea si proliferarea unei bacterii numite P. acnes (Propionibacterium acnes), care la randul ei determina inflamatia.

Specialistii nu stiu inca sa puna punctul pe i in ceea ce priveste originea acneei chistice, dar au cazut de acord ca hormonii sunt cea mai importanta cauza a sa. De aceea ea se propaga mai ales la varsta adolescentei, atunci cand are loc o proliferare a productiei de hormoni androgeni, ceea ce starneste mai departe cresterea secretiei de sebum.

Mai sunt si alte cauze care pot sta la baza acneei chistice, dupa cum vei vedea:

  1. Schimbarile hormonale care au loc in preajma ciclului menstrual sau cand ai ramas insarcinata, dar si daca ai inceput sa administrezi pilule contraceptive;
  2. Terapiile cu hormoni;
  3. Stresul;
  4. Folosirea unor cosmetice grase sau lucrul in spatii cu inalta concentratie de grasimi, asa cum sunt fast food-urile;
  5. Genetica;
  6. Niveluri ridicate de umiditate sau de transpiratie;
  7. Unele medicamente, asa cum sunt cele cu litiu, corticosteroizii sau izoniazida (un antibiotic pentru tuberculoza).

Simptomele acneei chistice

E putin probabil sa nu recunosti acneea. Ei bine, forma chistica reprezinta varianta sa mai severa, cu chisturi, pustule, papule sau noduli rosii, sensibili la atingere si umflati, de dimensiuni diferite, de la un bob de mazare la o moneda, din care poate iesi puroi sau care pot cauza descuamarea pielii.

Unele dintre aceste forme de acnee chistica produc durere sau mancarimi. De asemenea, atunci cand se sparge un chist, infectia se poate raspandi si pe alte zone ale pielii.

Tratamentul pentru acneea chistica

Principala sursa de ingrijorare in cazul acneei chistice e rareori – sau nu ar trebui sa fie – cea de natura estetica, ci repercusiunile sale psihologice. Mai ales in cazul tinerilor nesiguri inca pe plan social, acneea poate sa cauzeze stres, temeri, tendinte de izolare, anxietate, depresie sau chiar ganduri de suicid, de aceea trebuie neaparat luata in serios si in niciun caz tratata acasa.

Principalul sau tratament e reprezentat de peroxidul de benzoil, un derivat al apei oxigenate care poate duce la indepartarea comedoanelor, inclusiv a punctelor albe si negre. Ce trebuie stiut aici e ca sunt formule solubile in apa sau in alcool, ce vor fi recomandate de specialist in functie de tipul tau de piele.

Mai departe, isotretinoina e un medicament pentru acneea chistica sau moderata care e administrat numai atunci cand antibioticele nu au dat randament. Este extrem de eficienta, dar are multe efecte adverse (printre care uscaciune oculara sau genitala, dureri de articulatii, leziuni ale ficatului sau depresie). Totodata, sa stii ca provoaca malformatii ale fatului si creste riscul de avort sau de nastere prematura, asa ca daca esti fertila, doctorii recomanda sa asociezi administrarea isotretinoinei cu pilule contraceptive si sa astepti cel putin o luna dupa ce ai incheiat tratamentul daca vrei sa devii mamica.

Alte tratamente recomandate pentru acneea chistica includ retinoiziii, respectiv derivati de vitamina A care contribuie la eliminarea celulelor moarte, acidul salicilic, pentru exfoliere, antibioticele, pentru a descreste inflamatia, injectiile cu steroizi, ce reduc infectia si pot sa previna aparitia de cicatrici, drenajul chisturilor sebacee, care se realizeaza numai in cabinetul specialistului sau pilulele contraceptive, care suprima productia de sebum.

Acnee chistica: tratament acasa

Sa stii ca, din pacate, acneea chistica nu se poate vindeca si cu atat mai putin printr-un tratament aplicat acasa. Functioneaza insa de minune mijloacele de preventie si crearea unui ritual propice pielii.

Astfel, e indicat sa te speli pe fata cu un demachiant delicat (niciodata cu sapun), care sa curete cu blandete. Fa-o dimineata si seara, dar si dupa ce ai transpirat sau ai depus efort fizic. Totodata, foloseste-te de degete pentru a intensifica actiunea sa si evita sa folosesti un burete. Tine-te departe de produsele abrazive, de scruburi sau de exfolianti agresivi.

Opteaza pentru un produs precum Demachiantul pentru ten acneic Mario Badescu Acne Facial Cleanser, ce previne si poate stimula vindecarea acneei datorita combinatiei de acid salicilic, aloe vera si musetel pentru calmare si hidratare.

Foloseste un exfoliant pe baza de acizi, precum cel salicilic, care sa reduca umflaturile si roseata, dar sa preintampine si inmultirea bacteriilor si blocarea porilor. Poti sa apelezi si la un peeling enzimatic precum ANUBIS Peeling Enzimatico pe baza de extracte de papaya care calmeaza, ilumineaza si stimuleaza regenerarea. E o pudra care dizolva celulele moarte, fiind recomandata inclusiv pentru acnee.

Dupa ce ai curatat tenul cu delicate, apeleaza la un hidratant usor. Sub nicio forma sa nu alegi creme grase, onctuoase, care pot agrava situatia, dar nici nu renunta de tot sa iti hranesti tenul, caci poti exacerba acneea. Un exemplu in acest sens e Crema de noapte cu retinol pur incapsulat ANUBISMED Retinol Cream, ce produce reinnoirea celulara, imbunatateste textura neuniforma a pielii, minimizeaza aspectul porilor si estompeaza semnele de imbatranire. Combinatia de retinol cu Centella asiatica cu efect antiinflamator, aloe vera si calendula va face bine tenului tau!

O data pe saptamana poti apela si la o masca. Masca cremoasa din argila alba si tioxolon pentru tenul gras/acneic- ANUBIS Argi Mask White purifica si echilibreaza, avand la baza argila si un preparat anti-acnee, pe numele sau tioxolon, pentru efect astringent si regulator, absorbtia impuritatilor si curatarea in profunzime. Lista de ingrediente e completata de tocoferol (Vitamina E) pentru a diminua inflamatia si cicatricile.

Totodata, de ajutor poate fi si un serum, asa cum este Kodi Retinol Serum, care nu numai ca reduce imbatranirea, stimuland productia de colagen, dar depigmenteaza si regleaza productia de sebum. In el se regasesc extractul de ginseng, extractul de unt de moringa, extractul de portulaca si extractul de castan, toate avand un efect formidabil asupra pielii tale.

Ce trebuie sa retii in cazul acneei chistice e ca ai nevoie de o rutina sustinuta si consecventa, acest lucru fiind de fapt cel mai important. Nu iti atinge fata, ai grija sa tii stresul sub control, lasa in pace cosurile, caci nu e rolul tau sa le „spargi”, foloseste produse noncomedogenice, special concepute pentru acnee, nu te expune frecvent la soare si du o viata cat mai echilibrata si mai sanatoasa!