Tot mai populara pe TikTok, apa de orez pare sa fie secretul tenului ireprosabil, cu aspect de „piele de sticla”, un trend ce a cucerit multa atentie in ultima perioada. Dar sa stii ca apa de orez nu e nici pe departe o inventie a lumii contemporane, cat mai degraba un vechi truc de frumusete pretuit de superbele asiatice. Mai ales japonezele o foloseau ca sa se spele cu ea pe par!
Insa, asa cum te anunta si titlul articolului nostru de azi, apa de orez e la fel de magica pentru ten. Vezi ce o recomanda si cum sa o folosesti!
Ce este si ce proprietati are apa de orez pentru ten?
Ne duce cu gandul la vechile practici ale gheiselor si trebuie sa recunoastem ca ne face sa ne simtim speciale numai atunci cand ne gandim s-o folosim. Dar sa stii ca apa de orez pentru ten nu e un mit, ea are multiple beneficii care i-au garantat prezenta printre cele mai iubite secrete de frumusete ale asiaticelor.
Ce este ea, in primul rand? Simplu, cum ii spune si numele, apa rezultata in urma fierberii orezului. O poti prepara chiar tu, asa cum te invatam mai jos, sau o poti regasi in formulele a numeroase produse cosmetice de pe piata!
In primul rand, ea contine antioxidanti, cu precadere inozitol, al caror scop este acela de a contracara efectul radicalilor liberi care pot afecta si pielea. Mai mult, se pare ca un studiu din 2018, cu 12 participanti, situa antioxidantii din apa de orez pe acelasi loc cu acidul ascorbic sau vitamina C la nivel de potenta antioxidanta! Mult mai putin faimoasa, dar la fel de eficace in skincare se poate dovedi deci apa de orez.
Totodata, contine si vitamine, avand o multime de efecte pentru iluminarea, intensificarea fermitatii, toniferea, calmarea si hidratarea tenului!
Beneficiile apei de orez pentru ten
Ingeniozitatea a fost mereu recompensata in frumusete si poate de aceea cele care folosesc apa de orez pentru ten au atat de multe beneficii!
Ilumineaza pielea. Vrei sa fii o Alba ca Zapada moderna? Atunci incearca acest ingredient ce ilumineaza zonele intunecate ale tenului, facand pielea sa straluceasca. Sa stii insa ca aceste atribute nu au fost inca dovedite stiintific.
Are proprietati anti-age. De data asta sunt demonstrate! Se pare ca apa de orez pentru ten stimuleaza productia de colagen, care la randul sa previne formarea ridurilor, dar poate avea si proprietati de aparare contra radiatiilor UV (despre acestea, putin mai jos). Impreuna au facut asa in fel incat apa de orez pentru ten sa fie valorificata intr-un studiu din 2013 ca fiind una dintre modalitatile de a atenua semnele de fotoimbatranire de pe fata.
De asemeea, expertii spun ca acest miracol al naturii poate sa incetineasca si eliberera unei enzime care provoaca aparitia ridurilor.
Hidrateaza pielea uscata. Apa de orez pentru ten detine beneficii hidratante, dar mai are un atu trecut cu vederea de multi. Se pare ca poate ajuta tenul foarte uscat care si-a „capatat” aceasta conditie in urma folosirii produselor de ingrijire agresiva, cu sulfati SLS.
Calmeaza pielea. Nu o sa iti recomandam sa folosesti apa de orez pentru ten daca ai psoriazis sau eczema fara a consulta un medic, desi marturiile persoanelor care au incercat-o sunt extrem de imbucuratoare. Conform lor, atenueaza iritatiile si poate conduce la vindecarea lor.
Are un factor de protectie solara natural. Iti ramasesem datoare cu aceste informtatii. Antioxidantii minimizeaza efectele radicalilor liberi, dar in combinatie cu alte ingrediente, precum uleiul de morcovi sau uleiul de cocos, apa de orez are si FPS natural. Reamintim totusi ca dermatologii iti recomanda sa investesti intr-un produs cu protectie minerala si sa nu te lasi numai in seama extractelor naturale, care nici conjugat nu pot avea un FPS mai mare de 20.
Apa de orez pentru ten: preparare
Cum o obtii? Formulele DIY de mai jos pot da randament.
Metoda cea mai larg intrebuintata este aceea a apei de orez fierte. Pune o masura de orez la patru masuri de apa si lasa sa fiarba, dupa care apasa cu o lingura orezul ca sa se elibereze substantele sale benefice in apa. la final strecoara apa si depoziteaz-o la frigider pentru maximum o saptamana. Trebuie sa o diluezi cu apa plata/de la robinet inainte de folosire.
Nu mai vrei sa te complici cu fierberea? Atunci poti pur si simplu sa utilizezi metoda la rece. Urmeaza aceeasi reteta de mai sus, dar in loc sa fierbi orezul, lasa-l in apa pentru circa 30 de minute. Strecoara apoi apa de orez si pune-o la frigider.
Apa de orez fermentata pare sa fie insa favorita celor mai multi beauty guru de azi. Ea presupune sa inmoi orezul in apa, ca la al doilea pas de mai sus, dar dupa ce ai strecurat apa, sa nu o transporti la rece, sa o lasi la temperatura camerei pentru o zi sau doua. Dupa acest interval va incepe sa miroasa acid, momentul sa o pui la frigider. Dilueaza si in acest caz cu apa si bucura-te si de proprietatile sale exfoliante si tonifiante.
Utilizari ale apei de orez pentru ten
O poti folosi in atatea ipostaze ca nu e de mirare ca s-au indragostit atatia de ea. Cea mai la indeamana modalitate de utilizare este pe post de toner 100% natural. Inmoaie o dischea in apa de orez si trece-o peste fata. II poti da si valente de demachiant, aplicand-o in ultima etapa de curatare a tenului.
De asemenea, poti sa te speli pe fata cu apa de orez, urmand sa o clatesti sau nu, dupa dorinte, sa pulverizezi pe fata dintr-un spray, pentru hidratare pe timpul zilei, sau sa adaugi acest elixir la baie sau in solutia in care te speli pe picioare.
Apa de orez versus apa de orez fermentata
Nu e acelasi lucru? Nu, si nu le separa numai mirosul aparent ranced al apei de orez fermentate. Plusul acesteia din urma este ca detine o molecula mai mica, care se absoarbe mai usor. Daca apa de orez pentru ten este ideala pentru hidratare, cea fermentata are un avantaj la capitolul iluminare.
Pe de alta parte insa, daca ai tenul sensibil, s-ar putea sa fie mai usor de iritat de apa fermentata, asa ca mai bine ramai la varianta clasica.
Apa de orez pentru ten acasa, un pericol?
Tocmai pentru ca prepararea sa pare atat de simpla trebuiau sa existe complicatii, nu? Sunt unii experti care sunt de parere ca apa de orez pregatita acasa poate presupune unele inconveniente. Unu la mana, cel mai adesea folosim apa de la robinet, care nu e cea mai curata formula, iar mai departe poti sa contaminezi usor varianta ta homemade cu diverse bacterii daca nu esti atenta 100% si nu dai dovada de strictetea unei laborante. Ce sa mai spunem despre faptul ca acest mix expira usor, putand provoca iritatii tenului?
De aceea e indicat sa cauti virtutile orezului in produsele cosmetice. Le ai in Exfoliantul facial cu orez si ulei de seminte de struguri ANUBIS Rice Peeling cu proprietati antioxidante si de activare a regenerarii celulare, de netezire si de curatare in profunzime. Exfolierea delicata e realizata cu microparticule de polietilena, in vreme ce amidonul din orez catifeleaza, absoarbe impuritatile si calmeaza, reducand de asemenea porii dilatati. Prodosul poate fi folosit pentru fata si corp!
E clar, apa de orez pentru ten isi merita renumele in frumusete. Tu ai incercat-o in vreun fel?