Unul dintre cele mai populare produse de beauty, care reuseste sa asocieze functionalitatea cu ingrijirea, hidratarea si infrumusetarea, balsamul de buze e aici „de cand lumea”. Sa nu comiti greseala de a crede ca l-a inventat lumea moderna; femeile obisnuiau din cele mai vechi timpuri sa isi aplice ingrediente de hidratare cu care sa aiba grija de buzelor lor.
Acestea fiind spuse, sa stii ca un balsam de buze bun face mai mult decat sa iti hidrateze pielea uscata. El trebuie sa repare, sa ofere o senzatie de confort si chiar sa infrumuseteze prin culoare.
Ce este un balsam de buze?
Ce sa fie, ce sa fie? E un produs de skincare care hraneste si protejeaza pielea buzelor, putand fi de asemenea aromat sau parfumat. Consistenta sa e densa, asemanatoare cerii, la baza avand ingrediente precum untul de shea, ceara de albine (de unde si formula) sau diverse uleiuri naturale.
Ce trebuie sa mai stii este ca desi functia cea mai populara a balsamului de buze e clasica hidratare, elementul care departajeaza produsele de zi cu zi de cele „deosebite” este capacitatea de a repara pielea deteriorata a buzelor crapate.
De ce ar trebui sa folosesti un balsam de buze?
Primele doua raspunsuri sigur le-ai identificat si mai sus: ca sa hidratezi buzele si sa le protejezi. Dar, de ce nu cu orice alta crema? Pentru ca pielea de pe buze e mai vulnerabila la aerul uscat, la temperaturile scazute sau la vant, fiind mai subtire si prevazuta cu mai putine glande sebacee.
De aceea, buzele se usuca mai repede si se pot crapa, mai ales in anotimpul rece.
Pe de alta parte, un balsam bun trebuie sa protejeze buzele si de factorii de mediu, iar cele mai cele confera culoare si volum si infrumuseteaza buzele.
Cele mai populare ingrediente din balsamul de buze
Sunt cateva ingrediente capitale care se regasesc in majoritatea balsamurilor de buze.
Printre ele se afla:
- uleiul de cocos, un extract din plante cu proprietati hidratante, care protejeaza si de soare;
- untul de Shea, plin de vitamine si minerale, ideal si pentru imbunatatirea aspectului buzelor;
- ceara de albine (poate fi aplicata si ca atare);
- aloe vera, calmanta si hidratanta, ideala daca ai buzele crapate;
- ulei de macese, bogat in anitoxidanti si acizi grasi esentiali, minunat pentru prevenirea daunelor provocate de factorii de mediu;
- vaselina, unul dintre cei mai puternici agenti hidratanti.
Cum sa alegi balsamul de buze
Daca vrei sa faci totul ca la carte, atunci sa stii ca exista mai multe criterii dupa care poti alege balsamul de buze. Afla de mai jos dupa ce sa te orientezi!
Dupa ingrediente. Mai sus ti-am detaliat care sunt cele mai populare ingrediente din balsamul de buze, dar cum alegi? Daca ai buzele uscate sau crapate, atunci recurge la ingrediente precum ceara de albine sau untul de Shea. Pentru buze sensibile, procedeaza invers; nu cauta anumite ingrediente, mai degraba asigura-te ca lipsesc - in cazul tau, evita colorantii sau parfumul.
Daca petreci mult timp in aer liber si vrei sa iti protejezi buzele de factorii de mediu, atunci opteaza pentru un balsam care sa detina un FPS de minim 30.
Vrei sa asociezi ingrijirea cu un aspect atragator? Investeste intr-un balsam de buze colorat.
Un alt criteriu de care sa tii cont este textura. Multe dintre noi ne resemnam cu produsele care lasa o finisare grasa, albicioasa pe buze, fiindca astfel avem la dispozitie un produs hidratant, dar sa stii ca acum poti sa te bucuri de toate aceste haruri, fara niciun compromis. Trebuie sa ai parte de confort, altfel aplicarea balsamului se va resimti ca o corvoada si vei renunta in timp la ea.
De asemenea, tine-te departe de ingrediente precum mentolul, acidul salicilic sau fenolii fiindca pot sfarsi prin a-ti usca mai repede si mai „abitir” buzele.
Cum sa aplici balsamul de buze
Cum? Exista un procedeu si pentru asta? Da! Iar daca il respecti vei vedea ca efectele vor fi net imbunatatite!
In primul rand, sa stii ca e recomandat sa aplici balsamul pe buze curate si uscate. Daca vrei sa le si exfoliezi inainte, iti vor fi recunoscatoare si vor primi cu bucurie hidratarea.
Efect de buze mai voluptoase? Da, va rog! Le obtii presand usor buzele cu degetul aratator dupa ce ai aplicat un strat de balsam. Apoi maseaza cu miscari circulare, ca sa te incredintezi ca substanta a fost absorbita in piele. Vei vedea imediat beneficiile!
Vrei sa demachiezi balsamul? Foloseste apa micelara sau poate un strop de demachiant cremos. Daca nu vrea sa se lase dus, poti apela la un produs de curatare pe baza de ulei.
O alta idee pe care am preluat-o inspirate de la makeup artisti? Poti sa folosesti balsamul de buze pe post de aliat in exfolierea de dinainte de a aplica ruj. Aplica un strat de balsam, cat te machiezi, apoi sterge usor cu un servetel uscat, insistand cu miscari circulare ca sa elimini celulele moarte. La final aplica culoarea dorita.
Cat de des sa aplici balsamul de buze?
In general, nu ai nevoie sa il aplici de mai mult de 2-3 ori pe zi, dar daca ai buzele foarte crapate sau e frig afara, poti sa o faci mai des, evident.
Pe de alta parte, fii constienta ca exista dependenta de balsamul de buze! De multe ori, acest gest iti intra in reflex sau devine un automatism ori o metoda de refulare a tensiunii. Daca ai impresia ca ii simti lipsa, daca cei din jur comenteaza deja ca aplici prea des balsamul sau daca ti se pare inclusiv tie ca aceasta practica e gata sa se transforme intr-o obsesie, e cazul sa iei masuri.
Balsam de buze cu SPF
Petreci mult timp afara? Mergi la mare si esti constienta ca trebuie sa iti protejezi si buzele, nu numai pielea fetei? Desfasori activitati sportive in aer liber?
Atunci e cazul sa achizitionezi si un balsam de buze cu SPF, de cel putin 30.
Cel mai bun balsam de buze
Sigur stii ca nu exista asa ceva: fiecare produs e bun pentru tine si desi e clar ca exista balsamuri de buze de calitate, aceasta alegere e personala.
Dar merita sa dai o sansa Balsamului de buze hidratant Bella Pierre Vanilla Lip Balm, care contine vitamina E pentru hidratare de exceptie. Aroma de vanilie sigur o sa te cucereasca!
Balsamul de buze e obligatoriu pentru o ingrjire corespunzatoare! Tu ce tipsuri de aplicare cunosti?