In trecut, auzeam de bariera cutanata numai in conversatiile dermatologilor, dar acum acest subiect e atat de raspandit incat a viralizat cautari pe TikTok. Dintr-odata, ne intereseaza pe toti cum putem proceda in asa fel incat sa ne ingrijim mai bine bariera de protectie a pielii.
Atunci cand functioneaza asa cum trebuie, bariera cutanata iti mentine pielea nu numai sanatoasa, dar si frumoasa. Atunci cand nu mai e cazul, inclusiv viata iti poate fi amenintata! Nu exageram; ia in calcul ca pielea e cel mai intins organ, insumand aproape 15% din intreaga greutate corporala, si tine la distanta toxinele si agresorii din lumea exterioara. Cu alte cuvinte, e scutul tau protector!
Mai multe despre bariera cutanata iti vom povesti mai jos!
Bariera de protectie a pielii: ce este si ce functii are
Pielea are mai multe straturi, fiecare dintre ele cu functia sa specifica, la fel de importante si de esentiale supravietuirii. Dintre acestea, bariera cutanata este cel de la suprafata, numit stiintific si stratum corneum si comparat de dermatologi, nici mai mult, nici mai putin, decat cu un zid de caramizi. Au imaginatie, oamenii de stiinta, si inca cat cuprinde, se pare.
Practic, acest „zid” este conceput din celule numite corneocite, ce sunt „lipite” laolalta de lipide asemantoare cu mortarul. Impreuna, insumeaza bariera de protectie a pielii.
Daca privim si mai adanc, aflam ca inauntrul acestor celule se afla keratina si agenti de hidratare naturali, in vreme ce stratul de lipide consta in colesterol, acizi grasi si ceramide.
Iti vine sa crezi sau nu, acest strat cutanat te mentine in viata. Nu are numai scop estetic, asa cum am putea comite greseala sa credem, el tine la distanta toxinele si patogenii ce pot deveni mortale si impiedica evaporarea apei, lucru care te-ar putea lasa complet deshidratata.
Acestea fiind spuse, iata ca bariera cutanata indeplineste trei functii esentiale: joaca un rol in imunitate, protejand corpul de stresorii externi, asa cum sunt poluarea si radiatiile UV, mentine hidratarea si transporta nutrientii vitali spre piele. Asa se realizeaza chiar homeostaza, respectiv buna functionare a tuturor sistemelor corpului.
Bariera cutanata compromisa: ce o compromite
E mai mult decat piele frumoasa: e sanatate si supravietuire. E natural deci ca vrem cu orice pret sa protejam bariera cutanata. Ca sa o poti apara, afla care sunt inamicii sai:
- Mediul extern prea umed sau prea uscat;
- Alergeni, iritanti si substante care polueaza;
- Radiatiile UV;
- Expunerea tenului la chimicale agresive;
- Exfolierea agresiva sau curatarea dura a pielii;
- Steorizii;
- Stresul;
- Unele sapunuri sau substante de curatare alcaline;
- Fumatul;
- Unii factori genetici care te predispun la boli precum dermatita atopica sau psoriazisul.
Bariera cutanata deteriorata
Cate dintre produsele cosmetice in care ai decis sa investesti sume substantiale nu te-au speriat ca sunt singura ta salvare in cazul in care bariera cutanata e deteriorata? Simpla idee ca s-ar putea intampla asa ceva te-a ingrozit, nu? Sau mai degraba te-a lasat indiferenta?
Niciuna dintre atitudini nu e mai buna decat cealalta. Adevarul e ca nu e atat de usor sa compromiti bariera cutanata, dar si atunci cand se intampla una ca asta, chiar nu e de glumit. Uite semnele ca ar trebui sa te ingrijorezi:
- Ai piele uscata, ce se descuameaza sau se cojeste;
- Suferi de mancarimi cutanate;
- Exista portiuni mai aspre sau decolorate de piele;
- Suferi de acnee;
- Ai sensibilitate cutanata;
- Prezinti zone cu piele inflamata;
- Suferi de infectii fungice, bacteriene sau virale la nivelul pielii.
Cum sa mentii in echilibru bariera cutanata?
Asta e intrebarea care ne preocupa, pana la urma! Asadar, cum mentii „bine si sanatoasa” bariera cutanata?
Simplifica rutina de ingrijire
Nu ai nevoie de o tona de produse de skincare si chiar e indicat sa eviti sa folosesti fiecare cosmetica nou aparuta pe pielea ta, caci asa vei slabi bariera cutanata. Ideal ar fi sa ceri recomandarea unui dermatolog, mai ales daca ai ten sensibil, dar si cosmeticele profesioniste, cum sunt cele de la Pastel3, pot sa functioneze de minune.
In primul rand, ai nevoie de un demachiant bland care sa indeparteze murdaria, sebumul, poluantii si machiajul si care sa previna eventualele daune ale barierei cutanate.
Un astfel de exemplu este laptele demachiant cu musetel SKEYNDOR Essential Cleansing Emulsion with Camomil, cremos, eficient si delicat. Pielea e hidratata in vreme ce e curatata si protejata impotriva uscarii.
Un serum poate sa rezolve multe probleme ale pielii. ANUBIS Sensitive Care Prebiotic Rescue Serum include prebiotice, Tazman Pepper si D-Panthenol, calmand, ingrijind, protejand si hidratand pielea reactiva. Nu lipseste nici glicerina, minunata pentru bariera cutanata.
Urmeaza apoi cu o crema hidratanta. Daca gasesti una care e destinata chiar sustinerii barierei pielii, esti cu atat mai norocoasa. Crema hidratanta pentru protectie celulara ANUBISMED SOS Cream e un exemplu in acest sens. E ideala pentru pielea predispusa la roseata si hipersensibilitate si are efect antioxidant si antimbatranire, minimizand inflamatia, protejand pielea, neutralizand stresul oxidativ si sustinand si bariera pielii datorita complexului Agascalm®. Mai include uree, extract de hamamelis si aloe vera.
Atunci cand simti ca pielea are de suferit, investeste intr-o masca pentru a reface nivelul de hidratare si pentru a sprijini bariera cutanata. Aici intervine SKEYNDOR Essential Hydratant Mask Cream, cu argila si extract de musetel, ce hidrateaza instant, reparand bariera naturala a pielii si protejand impotriva factorilor externi daunatori.
Ai mare grija cu exfolierea!
In esenta sa, exfolierea e vitala pentru o piele frumoasa, deoarece inlatura celulele moarte. Dar atunci cand exfoliezi prea mult, prea agresiv, prea des, te poti trezi cu bariera cutanata lezata. Mai ales daca ai tenul sensibil (sau mai inchis la culoare), dermatologii americani recomanda sa folosesti un exfoliant chimic.
Solutia poate fi Peelingul cu complex AHA, Caviar si Perle ANUBIS Effectivity Caviar & Pearl Peeling, formulat special pentru a stimula regenerarea, a hrani in profunzime, a hidrata si a catifela. Are un complex pe baza de AHA si o formula de gel pe care o vei adora.
Foloseste un ulei pentru fata din plante
Unele studii au aratat ca un ulei facial din plante poate sa repare bariera cutanata si chiar sa previna pierderea hidratarii. Bonus: multe dintre aceste produse au si proprietati antibacteriene, antioxidante sau antiinflamatorii. Uite spre ce sa te orientezi: ulei de jojoba, ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de argan, ulei de macese, ulei de soia, ulei de coacaze negre.
Ce ingrediente sa folosesti pentru bariera cutanata versus ce ingrediente sa eviti
Uite mai jos perechile de la care ai multe de invatat!
Foloseste ceramide / evita scruburile
E evident ca ai nevoie de ceramide in rutina de ingrijire, acestea reprezentand cea mai raspandita lipida din compozitia pielii. Odata cu anii, productia lor descreste, de aceea e si mai important sa le incluzi in rutina de hidratare. Mai mult, studiile au aratat ca ceramidele intaresc bariera cutanata si pot sa reduca mancarimile, descuamarea si senzatia de uscaciune.
De ce sa eviti scruburile? Pentru ca sunt prea dure. Asa cum am spus, mizeaza mai degraba pe exfolianti chimici; cei fizici pot provoca micro-rupturi in bariera cutanata, cu efecte super negative pe termen lung.
Foloseste acid hialuronic/evita alcoolul
Acidul hialuronic e un umectant, ceea ce inseamna ca atrage apa din exterior in interiorul barierei cutanate, acolo unde acesta din urma o va retine. Mai mult, expertii spun ca acest ingredient hidratant poate sa pastreze pana la de 1000 de ori greutatea sa in apa. O treime din concentratiile totale se afla in piele.
E simplu cu alcoolul! E folosit in produsele astringente ca sa elimine sebumul, dar ai nevoie de uleiurile secretate de glandele de la nivelul tenului pentru a mentine bariera cutanata. Asadar, e un NU mare!
Emulsia hidratanta cu acid hialuronic cu tripla actiune ANUBIS Total Hydrating Bi-Gel asculta de aceste indemnuri si contine atat acid hialuronic, dar si ceramide. Hidrateaza, catifeleaza, protejeaza de radicalii liberi, reduce ridurile si previne formarea lor ulterioara, si actioneaza pe doua niveluri, intern si extern.
Acum, ca stii mai multe despre bariera cutanata, nu ne ramane decat sa te rugam sa ii respecti echilibrul si sa ai grija de ea!