Atunci când îți alege vopseaua de păr trebuie să urmărești câteva criterii importante, în funcție de culoarea naturală și de cea pe care dorești să o obții. Vei afla aici care sunt acestea, dar și o serie de sfaturi importante pentru a te bucura de culoarea la care visezi.
Schimbarea culorii părului sau reîmprospătarea ei poate decurge perfect sau, dimpotrivă, poate eșua lamentabil. Nuanța potrivită reușește să îți pună în valoare fața, dar și părul, fără a-ți diminua frumusețea naturală. Fie că apelezi la vopsea aplicată chiar de tine, acasă, fie că apelezi la vopsea profesesională de păr, citește cu atenție recomandările pe care ți le oferim.
Vopsea de păr profesională – cum o alegi
Pentru părul blond – există o mulțime de nuante care par să aibă un aspect natural, dar rezultatul este departe de asta. Dacă nu ești sigură ce culoare trebuie să alegi, caută una naturală. Atunci când nuanța de blond nu este nici prea caldă, nici prea rece, reușește să pună în valoare majoritatea tipurilor de ten.
Pentru părul brunet – alege o formulă semipermanentă, care să reziste mai mult de 20 de spălări, dar care să se curețe treptat, pentru a nu rămâne cu un aspect inestetic al părului. Dacă achiziționezi o vopsea fără amoniac, te asiguri de faptul că îți protejezi fibra capilară, în plus îi vei conferi hidratare (părul va părea mult mai strălucitor).
Pentru părul roșcat – majoritatea produselor conțin un pigment intens de colorare pentru o rezistență îndelungată. Este indicat să optezi pentru o culoare cu o nuanță mai deschisă decât cea dorită, deoarece culoarea finală este de obicei mai vie decât cea pe care o poți vedea pe cutie.
Sursă foto: Pexels
Caută un producător de vopsea de calitate și de încredere. În caz contrar, în special dacă este prima vopsire a părului, nuanța va avea un aspect neuniform; în plus, poate persista timp de câțiva ani și va colora în roz sau portocaliu părul, fiind dificil de eliminat. Persoanele care nu au folosit niciodată vopsea de păr ar fi bine să încerce, pentru început, un produs de tip nuanțator sau vopsea semipermanentă.
Dacă știi că nu dispui de timpul necesar unei vizite la salon la fiecare șase săptămâni pentru a-ți întreține culoarea, optează pentru o culoare apropiată de cea naturală sau pentru un ușor nuanțator. Există multe avantaje pentru persoanele care nu își schimbă radical culoarea: în primul rând, vopsirea nu va fi la fel de costisitoare și apoi, pentru că nuanța obținută prin vopsire nu este extrem de diferită, va fi mai greu de observat creșterea părului (diferența dintre rădăcină și restul firului nu va fi la fel de vizibilă).
Sfaturi importante pentru vopseaua de păr
Părul uscat și deteriorat nu reușește să mențină bine pigmentul, prin urmare culoarea se estompează. În plus, expunerea la lumina soarelui și spălarea frecventă a părului grăbesc procesul de decolorare, prin urmare bazează-te pe produse care hidratează și care mențin culoarea.
Dacă te vopsești la salon, este indicat să discuți anterior cu stilistul, ca să te asguri că vei obține culoarea dorită dintr-o singură programare; uneori sunt necesare două zile pentru rezultatul dorit.
Discută clar cu privire la modul în care intenționezi să întreții culoarea, pentru că este posibilă adaptarea nuanței în funcție de acest aspect.
Sursă foto: Pixabay
Recomandări pentru părul vopsit
De fiecare dată când te vopsești, părul tău își modifică textura. Ajunge să fie mai ușor de aranjat dearece foliculul de păr se va deschide și va fi mai ușor de creat volumul.
În cazul în care aplici vopseaua acasă și urmărești doar acoperirea firelor de păr albe, iar nuanța aleasă este apropiată de cea naturală, nu vei întâmpina, de obicei, nicio problemă. Însă dacă îți dorești o schimbare dramatică (de exemplu, de la brunet, la blond) îți recomandăm să discuți cu un profesionist, pentru a obține rezultatul dorit. Pentru o vopsea de păr profesională, aplicată de un stilist, ajută nu doar cuvintele, ci și imaginile; arată-i culoarea exactă pe care o dorești și te vei asigura că eviți orice confuzie (canalele de social media sunt de mare ajutor în acest sens). În plus, un expert va reuși să găsească nuanțe intermediare care te vor pune mai bine în valoare. De asemenea, este important să explici concret, cu exemplificare a ceea ce nu dorești sub nicio formă pentru părul tău.
Înainte cu câteva zile de a te vopsi, aplică o mască de păr hidratantă. Aceasta va ajuta la o mai bună impregnare a culorii. Dacă ai scalpul sensibil, evită să te speli cu șampon cu o zi înainte; substanțele chimice din vopsea pot irita pielea, în vreme ce sebumul natural al scalpului te protejează.
Nu uita ca, înainte să aplici culoarea, să te dai cu puțină cremă la baza părului, pe piele, ca să previi pătarea. Folosește un cronometru când începi procesul de vopsire și încearcă să speli și să clătești tot părul deodată, ca să obții o colorare uniformă.
După vopsire, părul trebuie spălat de 2-3 ori pe săptămână, cu un produs special destinat părului vopsit. Produsele care au în compoziție aminoacizi și keratină vor netezi cuticulele și vor conferi strălucire părului. Nuanțele roșscate se estompează mai repede decât restul, prin urmare achiziționează-ți un șampon special pentru părul vopsit, care să mențină culoarea vie.
Nu uita de masca de păr sau de balsamul pentru păr vopsit care se aplică după fiecare șamponare a părului și conferă strălucirea de care are nevoie. Pentru a combate efectele razelor ultraviolete, poartă pălării, baticuri, căciuli sau aplică spray special de protecție solară. Un impact nociv poate să îl aibă și sarea sau clorul din apa de mare/piscină, motiv pentru care este bine să aplici un balsam, înainte de a-l uda, și un tratament scalp ulterior. De asemenea, există și produse de întreținere a părului care acționează pe perioada nopții, regenerând structura firului de păr deteriorat, contribuind în același timp la menținerea culorii, pe bază de ingrediente naturale. Atunci când folosești produse de styling, optează pentru cele care au în compoziție extracte din fructe și silicon, pentru a obține o strălucire aparte.