E imposibil sa nu fi auzit si tu de descuamarea pielii, dar stiai ca de multe ori acest termen este folosit necorespunzator? Majoritatea dintre noi consideram ca este un rezultat al deshidratarii sau al uscarii, cand in general descuamarea pielii se produce ca urmare a unei leziuni.
In alte cazuri, descuamarea e un proces complet normal, care arata ca organismul isi desfasoara ca la carte procesele de regenerare celulara. In aceasta situatie, celulele moarte ale dermului vor fi eliminate discret, iar tu nici nu vei constientiza ce se intampla.
Mai jos vorbim insa despre celelalte situatii, cele in care descuamarea pielii e provocata de un „asediu” asupra sa. Afla care sunt cauzele si tratamentele, dar si multe alte informatii!
Ce este descuamarea pielii?
Descuamarea pielii are loc atunci cand stratul exterior al acesteia se cojeste si cade, uneori fara ca tu sa realizezi, alteori in fragmente de derm mai mari, care seamana cu solzii de peste. E exact ce ti se intampla, de exemplu, cand te-ai ars, arsurile solare fiind, alaturi de psoriazis, alergii si infectii cele mai comune cauze ale descuamarii.
Cum arata pielea descuamata? E subtire, uscata, poate fi rosie, iritata sau inflamata, mai deschisa sau mai inchisa la culoare (ori o combinatie a celor doua) decat nuanta ta „normala”. Uneori, pielea descuamata apare in cojite care sunt asemanatoare matretii.
Sa stii ca nu numai tenul se descuameaza. Te mai poti confrunta cu descuamarea pielii degetelor, a palmelor, in zona genitala, pe talpi, pe maini, etc. De asemenea, fenomenul e des intalnit si la nou nascuti.
Cauzele descuamarii pielii
Sa stii ca sunt o multime de factori care pot duce la descuamarea pielii. De aceea e uneori dificil pentru specialisti sa identifice de ce se decojeste pielea ta, iar mai util ar fi ca tu insati sa fii atenta la ceea ce experimentezi.
Iata principalele cauze ale acestui fenomen!
Expunerea la factorii de mediu (atunci cand acestia sunt nocivi, cauzeaza deshidratarea, uscarea si exfolierea pielii). Iata care sunt cei mai comuni:
- Razele UV: asa cum am spus, e cea mai frecventa cauza pentru care pielea se descuameaza. Radiatiile UV provoaca arsuri, in urma carora pielea se cojeste in procesul de vindecare. Asta se poate intampla si daca mergi la solar.
- Caldura sau frig extrem. Temperaturile foarte reci sau foarte fierbinti, in special atunci cand sunt combinate cu vant, pot degrada pielea in straturile sale superficiale. „Vinovat” poate fi aici si aerul uscat, ce deshidrateaza.
- Alergeni: iritantii din balsamul de rufe, din produsele cosmetice pe care le folosesti sau chiar din atmosfera pot provoca in timp dermatita de contact, ce contureaza la randul sau descuamarea pielii, mancarimi si iritatii.
Diverse afectiuni ale pielii. Fie ca sunt acute (pe temen scurt) sau cronice (pe termen lung), afectiunile dermatologice dauneaza pielii prin uscarea sa, prin infectii sau prin slabirea barierei cutanate. Acestea pot include:
- Eczema: afectiune caracterizata, printre altele, de uscarea excesiva a pielii care se cojeste mai ales pe maini.
- Psoriazis: aici, pielea se inroseste pe portiuni intinse, e uscata, se crapa si se cojeste. Poti sa te confrunti de asemenea si cu mancarimi.
- Piciorul atletului: aceasta infectie fungica apare cel mai adesea intre degetele de la picioare si cauzeaza inrosirea, uscarea si descuamarea pielii.
- Dermatita seboreica. Printre simptome se numara pielea care se exfoliaza, mancarimi sau piele uleioasa si solzoasa, pe scalp, fata, gat si piept.
Alte boli ale pieii: la aceasta categorie amintim dermatita exfoliativa, sindromul Steven-Johnson, sindromul pielii oparite.
Alte boli. Afectiunile de mai jos nu pot fi incadrate neaparat la categoria de boli ale pielii, dar, afectand intregul organism, vor declansa si cojirea dermului. Aici integram: Boala Kawasaki (o maladie rara, cel mai adesea intalnita la copii, ce cauzeaza inflamatia vaselor de sange, febra si eruptii cutanate), precum si Sindromul socului toxic (o infectie bacteriana cu simptome asemanatoare febrei si o eruptie similara unei arsuri, care, intre altele, produce si descuamarea pielii).
Anumite tratamente. Ce sa vezi, se poate ca si anumite tratamente sa fie responsabile pentru aparitia descuamarii. Aici amintim unele tratamente sau produse cosmetice pentru acnee sau antiimbatranire, precum retinolul sau acizii, ce pot produce exfolierea, dar si terapia cu radiatii si chimioterapia, anti-cancer.
Cand devine o urgenta sa contactezi medicul pentru descuamarea pielii
In general, descuamarea pielii nu e o afectiune care sa puna vrea problema, sa te alarmeze sau sa te trimita la doctor. Daca a fost cauzata de expunerea la factorii de mediu sau la alergeni, in general tratamentul e eficace acasa, fiind reprezentat de aplicarea de lotiuni cutanate sau de hidratare.
Dar, evident, cand suspectezi ca la baza descuamarii pielii stau unele boli acute sau cronice ori atunci cand simptomele se inrauratesc sau iti afecteaza calitatea vietii, trebuie neaparat sa mergi la doctor, de preferinta la un dermatolog.
Dar descuamarea pielii te poate trimite si la urgenta daca e insotita e unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: febra, durere, umflaturi, stare de confuzie, senzatie de ameteala, respiratie dificila, dureri de articulatii, durere de cap, stare de greata, simptome caracteristice gripei (dar fara sa fi racit sau sa fi contractat vreun virus), probleme cu vederea.
Cum se ofera diagnosticul de piele descuamata
In general, medicul o sa puna acest diagnostic dupa o examinare fizica, dar se poate sa aiba nevoie si de analize de sange, de o biopsie sau de teste de alergie.
Tratament pentru descuamarea pielii
Evident, tratamentul pentru descuamarea pielii depinde de factorul care a provocat-o. Astfel, ti se poate recomanda sa eviti alergenii si iritantii care au cauzat-o, sa aplici unguente, sa iei medicamente pe cale orala sau sa recurgi la alte terapii.
Daca ai o arsura, sunt masuri la care poti apela si singura: raceste zona cu comprese, aplica vaselina pe zona afectata, pune un bandaj steril daca au aparut vezicule sau basici si tine departe de soare suprafata inflamata.
Nu trage de cojite si nu indeparta singura pielea care se descuameaza, caci poti sa agravezi situatia.
Uite ce mai poti face!
- Aplica o crema pentru descuamarea pielii fara parfum si hipoalergenica, mai bogata decat produsele pe care le folosesti in mod normal.
- Bea multa apa, ca sa mentii pielea hidratata.
- Renunta la fumat, macar pe perioada cat pielea se descuameaza.
- Inlocuieste baile cu dusuri scurte, in apa calduta.
- Foloseste un umidificator.
Cum previi descuamarea pielii
Stim ca e mai important sa previi decat sa tratezi, asa ca iti oferim sfaturi de luat in considerare mai jos!
Foloseste o crema delicata, special conceputa pentru tenul tau. Un astfel de exemplu este Crema hidratanta cu colagen marin NUBIS Vital Line Best Cream cu efect calmant asupra tenului. Aceasta are meritul de a hidrata in profunzime, activand regenerarea celulara, si este recomandata pentru tenul mixt, usor uscat sau pentru cel imbatranit. Pe lista de ingrediente o sa regasesti ulei de porumb, ulei de soia, colagen, migdale dulci si acizi grasi al caror rol e tocmai sa previna uscarea, descuamarea si inrosirea. Crema nu are parabeni si uleiuri minerale.
Utilizeaza ochelari, palarie, haine cu maneca lunga si neaparat protectie solara atunci cand iesi afara.
Crema solara non grasa SPF 50 SKEYNDOR Dry Touch Protective Emulsion protejeaza pielea sensibila de arsurile solare. Pentru ca e non-uleioasa, reprezinta o aditie buna si in ritualul de ingrijire al unei persoane cu piele descuamata. Avantajele continua: e rezistenta la apa si contine o combinatie de trei filtre UVA, UVB si IR.
Ai nevoie de produse de curatare delicate. Desi ar putea exista tentatia sa freci agresiv pilea atunci cand se cojeste, o sa faci mai mult rau decat bine. Esential e acum sa optezi pentru produse blande, dedicate tenului sensibil, asa cum este Demachiantul ANUBIS Sensitive Zul Cleansing Milk. Acesta curata fara a irita, are efecte de calmare si decongestionare si potenteaza stralucirea si elastictatea pielii. Tenul descuamat o sa se bucure sa afle ca e bogat in ingrediente active care ofera o protectie ridicata fata de agentii externi precum frig, caldura si vant si ca diminueaza eruptiile cutanate. Vesti excelente, nu?
E clar: nu e de glumit cu descuamarea pielii. Dar respecta sfaturile noastre si vei vedea ca exista intotdeauna o luminita la capatul tunelului!