Cel mai probabil, notiunea de peeling chimic iti cauzeaza sentimente contradictorii. Pe de o parte, te tenteaza eficienta dovedita in a diminua ridurile fine si adanci sau petele, dar pe de alta te sperie, si nu fara motiv, ideea de a aplica acid pe fata.
Dar peelingurile chimice, desi nu lipsite de riscuri, daca sunt executate in cabinetul unor profesionisti esteticieni sau lasate in seama doctorilor, pot avea beneficii importante. Vezi mai jos tot ce trebuie sa stii despre ele, dar si recomandarile de care e bine sa tii cont.
Ce este un peeling chimic?
Asa cum ii spune si numele, aceasta procedura cosmetica antreneaza exfolierea straturilor de piele prin aplicarea unei substante chimice, respectiv a unui acid sau a unei combinatii de acizi. In urma sa, pielea e mai neteda si mai luminoasa, cu mai putine riduri sau pete pigmentare, dar pot exista si efecte adverse, asa cum vei vedea in randurile care urmeaza.
Sunt trei tipuri de peelinguri, iar in cazul primelor doua (superficial sau mediu) va trebui sa repeti procedura in timp. La al treilea tip de peeling, cel profund, nu poti apela mai des de o data in viata.
Peelingul chimic e executat in general pentru a trata pielea imbatranita de pe fata, maini sau gat. Iata in ce cazuri poate fi recomandat:
- Riduri fine in jurul gurii sau al ochilor, care sunt cauzate de expunerea la soare sau de ereditate;
- Unele tipuri de acnee
- Cicatrici;
- Pete pigmentare;
- Keratoza actinica (cheratoza solara) – pete aspre si solzoase pe piele, cel mai adesea pe zonele expuse la soare, ce pot deveni canceroase in timp;
- Aspect tern, solzos sau aspru al pielii;
- Melasma (pete inchise la culoare, cauzate de administrarea de anticonceptionale sau de sarcina.
Trebuie sa stii ca in cazul ridurilor mai profunde, al cicatricilor pronuntate, adanci, si a pielii lasate sau umflate ai nevoie de proceduri chirurgicale, precum liftingul, sau de cele cu laser.
Peeling chimic superficial
Cel mai intalnit tip de peeling chimic este cel superficial. In cazul sau, este indepartat doar stratul superior al pielii, astfel ca poti sa atenuezi aspectul ridurilor fine, al acneei, al depigmentarii sau uscaciunii.
Dupa procedura e posibil sa experimentezi iritarea sau inrosirea pielii, dar aceste efecte dispar repede si se atenueaza de la o procedura la alta – poti repeta acest peeling odata la 5-7 saptamani. De asemenea, după un peeling chimic superficial, doctorul iti poate recomanda un produs hidratant cu vaselina, pentru a hrani si a calma pielea. De a doua zi poate fi posibil sa porti machiaj.
Recuperarea dureaza maxim 7 zile, efectele fiind mai accentuate la persoanele cu piele inchisa la culoare, ce se confrunta cu mai multe repercusiuni dupa peelinguri.
Peeling chimic mediu
Acum, procedura va tinti epiderma, dar si partea superioara a stratului mijlociu al pielii, si anume dermul, peelingul fiind recomandat pentru riduri mai adanci, pentru cicatrici de la acnee si pentru diferenta de pigmentare. Si acest peeling poate fi repetat conform indicatiilor specialistului.
Sa stii ca riscul de inrosire a pielii e mult mai ridicat după un peeling chimic mediu, iar in cazul sau poti sa te confrunti si cu umflaturi. De asemenea, poti sa resimti senzatie de arsura sau de usturimi, iar atunci cand pielea face crusta, te poti trezi cu pete maro sau mai inchise la culoare (da, „riscurile meseriei”, cum s-ar spune). In cazuri extreme ( si rare), roseata poate persista cateva luni, dar altfel pielea se vindeca in aproximativ 14 zile.
Dupa procedura, doctorul poate aplica un unguent cu vaselina, iti poate recomanda sa iei Ibuprofen sau sa folosesti comprese cu apa rece pentru a calma pielea. Machiajul nu e ingaduit pentru 5-7 zile.
Specialistul va programa o consultatie ulterioara pentru a verifica cum ti s-a vindecat pielea.
Peeling chimic profund
Azi, nici nu prea se mai apeleaza la acest procedeu, inlocuit cu variante mai sigure cum sunt laserul sau radiofrecventa. Nici nu e de mirare, fiindca lua „o eternitate” sa se vindece si avea multe riscuri.
Un peeling chimic profund ajungea pana in straturile adanci ale pielii, fiind destinat ridurilor marcante, cicatricilor sau leziunilor precanceroase. Atat de dur e, ca nu se recomanda decat o data in viata.
Dupa el puteai experimenta roseata si umflaturi intensive, senzatie de arsura si durere pulsanta sau chiar imposibilitatea de a-ti mai deschide pentru o vreme pleoapele. Pielea putea fi bandajata, iar doctorul iti prescria atat unguente, cat si calmante.
Pielea noua, mai tanara la aspect, incepea sa isi recapete stralucirea dupa circa 2 saptamani, desi roseata se putea mentine mult mai mult de atat. De asemenea, exista riscul ca zona tratata sa isi schimbe culoarea si sa nu se mai poata bronza.
Vindecarea dura mai mult – in functie de organism – si era in general recomandat sa iti iei cateva zile de concediu medical pentru recuperare.
Riscurile peelingurilor chimice
La beneficii majore, fireste ca te supui si la riscuri destul de ridicate. Iata la ce sa te astepti dupa un peeling chimic!
- roseata, descuamare si umflarea pielii;
- cicatrici (mai rar);
- schimbarea pigmentarii pielii (hiperpigmentare – mai des intalnita in cazul peelingurilor chimice superficiale si hipopigmentare – mai des intalnita in cazul peelingurilor profunde)
- infectii;
- probleme cu inima sau cu rinichii, cauzate de expunerea la fenoli, care pot afecta muschiul inimii, cauzand un ritm cardiac neregulat, sau pot dauna profund rinichilor sau ficatului.
De asemenea, trebuie sa tii cont ca nu toti suntem candidati potriviti pentru un peeling chimic, mai ales daca e vorba despre unul profund. Asa cum am vazut, pielea inchisa la culoare e mai predispusa la aparitia petelor si intr-adevar o persoana cu pielea alba e candidatul ideal.
Pe de alta parte, uite cand e contraindicat acest procedeu:
- Daca ai luat un medicament pe baza de isotretinoin (un derivat al vitaminei A) in ultimele 6 luni;
- Daca ai istoric familial de cicatrici cheloide;
- Daca esti insarcinata;
- Daca esti predispusa la herpes.
Recomandari in cazul peelingului chimic
E important, in primul rand, sa te asiguri ca apelezi la un specialist cu competente in domeniu. Asa cum am nuantat, procedura e super delicata si poti ajunge sa suferi vatamari profunde in urma sa sau chiar infectii ale pielii. Crede-ne cand iti spunem ca nu e de glumit.
Doctorii vor trebui sa te programeze mai intai la o sedinta de consultare, in care sa vorbiti despre istoricul familial si asteptarile tale si in care sa se efectueze o examinare fizica.
Iata ce iti mai poate recomanda specialistul inainte de procedura:
- Sa iei un medicament antiviral pentru a restrange riscul de infectii;
- Sa nu te expui neprotejat la soare (oricum nu e niciodata recomandat, dar acum e imperios);
- Sa eviti anumite proceduri sau cosmetice, cum sunt electroliza, indepartarea permanenta a parului, scruburile, retinolul sau rasul/epilarea;
- Sa iti iei concediu sau o perioada de recuperare.
Cum se realizeaza procedura de peeling chimic?
E o intrebare pe care e natural sa ti-o pui. Trebuie sa stii ca inainte de peeling chimic, ti se curata cu atentie fata, pentru a indeparta excesul de uleiuri, iar parul si ochii sunt protejati cu ochelari de protectie sau cu tifon.
Apoi se poate aplica si un anestezic, local sau regional (sedativ sau calmant sau chiar anestezic intravenos la peelingul chimic profund), urmat de solutia chimica propriu-zisa, ce difera in functie de procedura, si care e reprezentata cel mai adesea de acid glicolic, acid tricloracetic, acid lactic, acid salicilic sau acid carbolic (fenol).
Poti sa simti o senzatie de usturime sau de arsura si ti se pot aplica comprese reci. Pielea isi schimba culoarea (se albeste) dupa peeling. La final e indepartata solutia chimica si se poate apela la una de neutralizare.
Beneficiile peelingurilor chimice
E posibil ca informatiile de mai sus sa fi transformat intr-un baubau aceasta procedura. N-o sa negam ca peelingurile chimice sunt riscante, dar in acelasi timp au numeroase beneficii. Iata-le pe cele mai importante:
- Estompeaza si reduc ridurile fine, dar si pe cele mai adanci;
- Reduc acneea sau cicatricile de la acnee;
- Uniformizeaza culoarea pielii;
- Estompeaza imperfectiunile pielii;
- Imbunatatesc textura si tonalitatea;
- Netezesc pielea.
Peeling chimic acasa? Poti incerca produse mai delicate!
Daca informatiile de mai sus te-au descurajat, n-o sa te invinovatim si iti spunem ca poti apela la peelinguri chimice si acasa. Acestea sunt special formulate pentru utilizarea la domiciliu, ceea ce inseamna ca sunt lejere, si desi nu vor avea aceleasi beneficii, sunt lipsite de pericole.
Peelingul regenerator cu AHA - ANUBIS New Even Renewal Peel are o formula de gel care exfoliaza progresiv, uniformizeaza textura si micsoreaza porii. Rezultatul este un ten intinerit si revitalizat, ce absoarbe mai usor ingredientele aplicate ulterior, avand la baza mai multe tipuri de acid (acid glicolic, acid lactic, acid citric, acid malic, acid tartaric). Ai grija, caci va creste sensibilitatea pielii si risti sa suferi de arsuri solare.
Vrei o formula si mai delicata? Poti incerca produsul Peeling cu complex AHA, Caviar si Perle- ANUBIS Effectivity Caviar & Pearl, revitalizant si hranitor, care stimuleaza regenerarea celulara si creste hidratarea. Are tot formula de gel si detine o concentratie de complex AHA de 20%. Contine acid lactic, acid glicolic si acid citric. Se aplica cu o pensula si se lasa sa actioneze 8-10 minute, dupa care se indeparteaza cu apa.
Dimpotriva, doresti un produs cu mai mare eficienta? Atunci opteaza pentru Fiolele peeling leave-in pentru hidratare si luminozitate - SKEYNDOR Uniqure Renewal Peeling Concentrate, un concentrat inspirat de formulele din cabinetele estetice care reinnoieste, hidrateaza si ofera luminozitate pielii. E minunat daca ai riduri, pori mariti, cicatrici de la acnee sau daca te confrunti cu un aspect tern, incluzand acid glicolic, gluconolactona si acid fitic.
Asadar, peelingul chimic poate fi, in anumite conditii, secretul pielii tale stralucitoare. Ce zici, il incerci?